QUEER JOY

Despre atelier

Atelierul Queer Joy este gândit ca o masă rotundă, unde aspectul esențial este întâlnirea ca prim catalizator al schimbării. Atelierul pune în lumină forța activistă a auto reprezentării și a fericirii în relație cu artele vizuale.

Queer Joy este o plimbare prin București pentru a explora vizual relația cu orașul din perspectivă queer, o mică istorie a fericirii sau mai degrabă a lipsei acesteia în artele vizuale și o discuție liberă despre reprezentarea și auto reprezentarea queer în fotografie și film în cadrul căreia participanții vor învăța să se implice în lume prin lentila, etica și practica queer.

Împreună, am creat un spațiu în care cinismul este renegat pentru a lăsa loc blândeții și scenariile sociale “prestabilite” sunt chestionate și reinterpretate pentru a face loc unei noi viziuni adaptată nevoilor noastre imediate.

Despre Queer Joy

În vara anului 2020 Daniela Groza a participat la un atelier foto inițiat de fotografa americană Jennifer McClure care se specializează în tehnica de auto-reprezentare. Printr-o serie de autoportrete realizate în cadrul atelierului Daniela și-a redefinit dragostea față de puterea imaginii ca și mijloc de expresie în cadrul comunității de activiști queer din România căreia i s-a alăturat prin acest exercițiu constant de vizibilitate. Astfel a identificat o lipsă în domeniul artei fotografice – lipsa umorului și fericirii în artele vizuale, o lipsă pe care acum încearcă să o umple prin imaginile și atelierele sale, în scopul reîntregirii și redefinirii imaginii persoanelor queer, având în vedere faptul că adeseori această comunitate este definită din afară într-o lumină săracă în compasiune sau veridicitate.

Seria de autoportrete pe film (danielagroza.com/queer-joy) creează o atmosferă utopică și totodată cât se poate de reală – viața așa cum este, în momente de repaos, în momente când libertatea este palpabilă și dorința de a-și spune propria poveste în afara unor distorsionări homofobe devine vie. Seria QUEER JOY este completată cu o colecție de imagini surprinse digital (queerjoy.world) ce vizează teme precum ce înseamnă ‘acasă’, sentimentul de recunoștință față de obiectele și trăirile ce o fac pe Daniela să se simtă în siguranță și nu în ultimul rând tensiunea dintre recunoștință și energia necesară pentru a rezista forțelor opresive cu care se confruntă o persoană queer într-o lume ce se adâncește într-un gol de lăcomie și ură.

Daniela și Ioana Ofelia s-au întâlnit în cadrul atelierului Joy in the Visual Arts în vara anului 2021. Acestea au devenit atât partenere de viață cât și partenere în această călătorie în universul auto reprezentării și al activismului queer. Împărtășind aceleași convingeri în legătură cu modul în care artele vizuale pot fi puse în slujba activismului, acestea extind împreună seria Queer Joy prin portrete și autoportrete definite prin conceptul de fericire ca rezistență. Astfel fericirea nu mai este o simplă orientare egoistă către sine ci ea devine o unealtă, un motor de acțiune împotriva sistemului heteronormativ. Atât prin seria de fotografii cât și prin seria de ateliere acestea doresc să dea speranță și voce viitoarelor generații de persoane queer și să puncteze necesitatea de a transmite mai departe istoriile queer personale pentru a crește vizibilitatea comunității și legitimitatea acesteia.

Locație: Școala „Teatrul de Artă” București (Piața Valter Mărăcineanu nr. 1-3)
Datele: 1-3 septembrie 2023, între orele 17.30 și 21.30

#cofinanțatAFCN #musicaltheatre #cofinanțatARCUB #thrillmeromania

_______________

Proiect co-finanțat în cadrul Programului „București Acasă” 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului București sau a ARCUB.

_______________

Atelierul face parte din proiectul THRILL ME – Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.