MUSICAL TO GO
MUSICAL TO GO – Atelier practic
Cea mai des întâlnită preconcepție legată de musical este credibilitatea unui personaj care începe să cânte. Dacă privim actoria și cântul strict ca două instrumente de storytelling diferite, ea poate fi validată. Totuși, bariera care se formează astfel între actor și spectator poate fi îndepărtată dacă unul îl completează și nu îl exclude pe celălalt.
Pornind de la acest principiu, am încercat într-un laborator intensiv de actorie prin cânt să descoperim instrumentele utile actorului de musical și ale construcției de personaj, prin analiza și explorarea unor scene și numere muzicale. Am căutăt să descifrăm „indiciile muzicale” dintr-o partitură, să identificăm funcționalitatea dramatică a cântecului, să înțelegem și să analizăm tehnica vocală de musical și să construim relații complexe între personaje prin alegeri active.
Au fost aplicate fundamentele metodei lui Stanislavski pe circumstanțe specifice spectacolului de acest tip, cu scopul de a pregăti actorul pentru audiții și pentru scenă.
Concept atelier: Dragoș Ioniță, Touchstone Creative
Locațiile: ZIZ – Art and social area (Cluj-Napoca), WOW! Music Academy (București)
Datele: 2-3 Mai 2023 (Cluj-Napoca), 15-17 Mai 2023 (București)
_______________
Proiect co-finanțat în cadrul Programului „București Acasă” 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului București sau a ARCUB.
_______________
Atelierul face parte din proiectul THRILL ME – Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre traineri:
Dragoș Ioniță este actor independent în București, coordonator creativ al studioului Fast Production Film pentru platforma Disney+ și fondatorul companiei Touchstone Creative, în cadrul căreia activează ca actor și producător. Este preocupat de spectacolul de tip musical – atât din punct de vedere teoretic, cât și performativ.
A absolvit Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu lucrarea de licență intitulată “Razzle Dazzle” și arta actorului în musicalul conceptual. Dragoș a semnat regia de dublaj pentru musicaluri ca Disenchanted și Muppets Haunted Mansion.
În cadrul Galei HOP, în 2020, a primit Premiul special al juriului „Sică Alexandrescu” și „Votul publicului: cel mai bun actor”, ediția „Dansactorul”, coordonată de Gigi Căciuleanu. În 2022 a primit Premiul „Cornel Todea” – Cea mai bună trupă de actori, alături de Andrei Duțu și Laura Gabriela Oana, ediția „Musical = Actor total + show total”, coordonată de Răzvan Mazilu.
Andrei Duțu este muzician și actor în București. Andrei a locuit şase ani în Marea Britanie, unde a studiat muzica și şi-a format o trupă, „Unknown Chapters”.
A obținut diploma de merit Double grade Distinction Merit BTEC Level 3 – Music Diploma la Wigan and Leigh College și First Class Honours – Creative Musicianship – Vocals – Performance la University of West London, Londra și. În 2016 a primit titlul Awarded Student of the Year.
În 2015 a jucat în musicalul Sweet Charity (Vittorio Vidal) la Wigan Little Theatre, Wigan, UK, iar în 2016 a jucat în musicalul West End Story (Ensemble) la Epstein Theatre, Liverpool, UK.
Este finalist X Factor România 2022, unde a obținut locul II și a participat la Selecția Națională pentru Eurovision, unde a obținut locul III.
În 2022, la Gala HOP, a primit Premiul „Cornel Todea” – Cea mai bună trupă de actori, alături de Dragoș Ioniță și Laura Gabriela Oana.
“Mi-a fost dor să pot cânta într-un mediu cum e acesta.”
“Mi-a deschis pofta pentru musical. La început eram sceptic, dar după două zile îmi place de mor! Mai vreau!”