(IN)VULNERABILI

Despre curaj | atelier practic

Ritmul alert al vieții de zi cu zi, atât la nivel macro, cât și micro, ne poziționează din ce în ce mai mult spre a reuși, indiferent de consecințele resimțite la nivel individual. Dorința de a o scoate la capăt contopită, de multe ori, cu frica de eșec sau cu epuizarea, ne conduc spre un stil de viață în care grija pentru starea de bine este aproape inexistentă.

Pornind de la principiul că vulnerabilitatea înseamnă curaj*, am încercat împreună să descoperim că e în regulă să spunem nu din când în când sau că între perfecțiune și propria persoană nu trebuie pus semnul egal. Am căutat să definim ce înseamnă o relație sănătoasă, precum și asumarea propriei identități, având convingerea că a vorbi despre propriile emoții nu este o rușine.

Am făcut asta cu ajutorul unor instrumente care folosesc arta ca terapie, inspirate, cu precădere, din teatru, improvizație și artă vizuală, cu scopul principal de a-ți crește starea de bine.

     *sintagma aparține autoarei Brené Brown, Curajul de a fi vulnerabil

Concept atelier: Diana Buluga, Asociația Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca
Locație: Create.Act.Enjoy (Cluj-Napoca), WOW! Music Academy (București)
Datele 1-2 Aprilie 2023 (Cluj-Napoca), 8-9 Aprilie 2023 (București)
_______________

Proiect co-finanțat în cadrul Programului „București Acasă” 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului București sau a ARCUB.

_______________

Atelierul face parte din proiectul THRILL ME – Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre trainer:

Diana Buluga este actriță a Teatrului Naţional Cluj-Napoca și președinte al Asociației Create.Act.Enjoy, în cadrul căreia activează ca actriță, trainer de ateliere care utilizează arta ca terapie și manager cultural.

Este preocupată de modalitățile prin care arta poate contribui la creșterea stării de bine și la îmbunătățirea sănătății mintale, aspecte cercetate și dezvoltate în lucrarea ei de doctorat Participare comunitară. Intervenție performativă în cadrul Create.Act.Enjoy, realizată în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teatru și Film Cluj-Napoca.

A contribuit la design-ul de intervenție și la implementarea artistică a programului Prescripții culturale pentru burnout(2020), realizat de Centrul Cultural Clujean. A creat design-ul de intervenție și a coordonat implementarea artistică a Atelierelor pentru reducerea simptomelor de burnout în rândul personalului medical (2021) în spitalele din Cluj-Napoca și Zalău. De asemenea, este coordonatoarea proiectului socio-cultural Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, desfășurat în cadrul spitalelor din țară, proiectul fiind în prezent cea mai amplă acțiune de gen din România.

A fost invitată, în calitate de speaker, la TEDx Timișoara, Conferința de Îngrijire a Pacientului Satu Mare, Creative Mornings Cluj-Napoca, Civicult, TEDx Zorilor, Întâlnirile Nordului să vorbească despre teme precum educația non-formală sau arta ca terapie și despre impactul activităților asupra beneficiarilor, precum și asupra comunității.

În 2020, a primit premiul TOYP (Ten Outstanding Young Persons) oferit de JCI România, pentru proiectele comunitare pe care le desfășoară. În 2014, a primit premiul Excelența la Feminin în cadrul Galei AFA, pentru demersurile făcute în sectorul cultural independent.

„Am fost obișnuită, de-a lungul timpului, să dețin controlul. Am putut, măcar pentru puțin, să mă las liberă.”

„Nu m-am simțit judecat. M-am simțit în siguranță.”